Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσους κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον χώρο της ασύρματης δικτύωσης. Οι περισσότερες πληροφορίες βασίστηκαν σε συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στα Ελληνικά Forum ( AWMN , TWMN ) . Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν πιο απλά και πρακτικά τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να συνδεθεί με το Ασύρματο Δίκτυο Σιδηροκάστρου (ΑΔΣ).
Αρχικά θα ξεκινήσουμε με τα ερωτήματα που προκύπτουν σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το δίκτυο:
• Υπάρχει κανείς κοντά μου; Τι εξοπλισμό θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να συνδεθώ στο δίκτυο; Πόσο θα μου κοστίσει αυτός και από πού θα τον προμηθευτώ;
Αυτήν την στιγμή υπάρχει κάλυψη για περίπου όλη την πόλη του Σιδηροκάστρου (εξαιρούνται σημεία πίσω από βράχους και λόφους). Σημεία πρόσβασης υπάρχουν στο κέντρο της πόλης νοτιότερα και δυτικότερα. Η κάλυψη φτάνει 1-2 χιλιόμετρα από το κέντρο. Υπάρχει κάλυψη και στο Χορτερό.
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσετε την ύπαρξη ενός κόμβου στην γειτονία σας είναι μια μέτρηση από κάποιον που κατέχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ή η αγορά από εσάς του εξοπλισμού. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κόμβος στην γειτονία σας πάντως, γιατί να μην αρχίσετε εσείς πρώτοι ένα κόμβο?
Οι ερωτήσεις για αγορά εξοπλισμού πρέπει να απαντηθούνε με ερωτήσεις.
• Έχετε οπτική επαφή με κάποιον κόμβο; Αν ναι, από την βεράντα σας ή από την ταράτσα της πολυκατοικίας /σπιτιού σας;
• Πόσο μακριά βρίσκεστε από τον πλησιέστερο κόμβο;
Εφόσον απαντηθούν τα παραπάνω και διαβάσετε το συγκεκριμένο FAQ θα είστε πλέον σε θέση να ολοκληρώσετε τη διασύνδεσή σας με το ασύρματο δίκτυο. Για οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες τα μέλη του δικτύου είναι πάντα πρόθυμα να βοηθήσουν μέσω του Forum .
• Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να συμμετέχω στο δίκτυο;
Γενικά ο εξοπλισμός που υποστηρίζεται από το δίκτυο μας είναι συμβατός με το πρότυπο 802.11 b και 802.11 g .
Αυτός είναι και ο μόνος περιορισμός για τον εξοπλισμό που θα επιλέξετε.
Το ΑΔΣ δεν εμπορεύεται εξοπλισμό. Θα πρέπει λοιπόν να αγοράσετε εσείς τον εξοπλισμό που θέλετε. Μπορείτε όμως να συμβουλευτείτε τους χρήστες του Forum για να αποφύγετε πιθανή εξαπάτηση.
• Πόσο θα μου κοστίσει ο εξοπλισμός για να συνδεθώ στο ΑΔΣ;
Το κόστος για να συνδεθείτε στο Δίκτυο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μήκος του καλωδίου μέχρι την κεραία, το μήκος του καλωδίου Ethernet αν η συσκευή σας είναι εξωτερική, το στεγανοποιημένο κουτί που πιθανόν να χρειαστείτε αν η συσκευή σας θα είναι εκτεθειμένη στην ταράτσα, η απόσταση σας από τον κοντινότερο κόμβο κτλ.
Το κόστος του εξοπλισμού κυμαίνεται από 150 - 250 € περίπου.
• Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για να αγοράσω και να χρησιμοποιήσω τον εξοπλισμό;
Γενικά όχι. Η χρήση της μπάντας είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες εφόσον όμως ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν την ισχύ εκπομπής, το ύψος των κεραιών κα. Μπορείτε να ενημερωθείτε από τις σελίδες του Forum για περισσότερες λεπτομέρειες.
Αντίθετα απαγορεύεται η χρήση της μπάντας για εμπορικούς σκοπούς.
• Μήπως είναι ανθυγιεινή η ακτινοβολία που εκπέμπει ο ασύρματος εξοπλισμός;
Ο Εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι εντελώς ακίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ακτινοβολία είναι μη ιονίζουσα και τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι πολύ πιο χαμηλά από τα επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μία Ασύρματη Κάρτα Δικτύου (802.11 b ) ακτινοβολεί ισχύ 50 - 100 mWatt , ενώ ένα κινητό τηλέφωνο φτάνει και τα 2000 mWatt . Σ' αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το κινητό βρίσκεται δίπλα στο αυτί μας ενώ ο εξοπλισμός ασύρματου δικτύου πολύ μακριά μας (πχ ταράτσα).
• Θα πρέπει να εγκαταστήσω κάποια κεραία στην ταράτσα μου για να συνδεθώ στο δίκτυο;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι. Εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικά μικρή απόσταση από κάποιον (50 -100 m χωρίς εμπόδια), οπότε είναι πιθανό (αλλά όχι βέβαιο) να μην χρειάζεται Κεραία . Επίσης είναι δυνατόν να εγκατασταθεί Κεραία και στο μπαλκόνι, αρκεί να υπάρχει οπτική επαφή με τον Κόμβο Δικτύου που θέλουμε να συνδεθούμε.
• Η οπτική επαφή είναι απαραίτητη;
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ναι.
Δυστυχώς η συχνότητα που λειτουργεί ο Εξοπλισμός είναι 2.4 GHz , με αποτέλεσμα η φύση των κυμάτων να είναι μικροκυματική. Οποιοδήποτε εμπόδιο (σίδερο, νερό, δέντρα, πολυκατοικίες) απορροφά ή αντανακλά την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το "τρυπήσουμε". Υπάρχει όμως η δυνατότητα για σχετικά μικρές αποστάσεις να συνδεθούμε μέσω ανάκλασης σε κάποια επιφάνεια, πχ μια διαφημιστική πινακίδα, ένα μεγάλο βράχο ή το τοίχος μιας πολυκατοικίας κλπ.
• Τι ταχύτητες σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο μπορώ να επιτύχω με αυτόν τον εξοπλισμό;
Στο δίκτυο μας το πρωτόκολλο 801.11 b χρησιμοποιείται για συνδέσεις μεταξύ κόμβου και χρήστη και το πρωτόκολλο 802.11 g για την επικοινωνία μεταξύ των κόμβων ( backbone links ).
Το πρωτόκολλο 802.11 b είναι σχεδιασμένο για ταχύτητες 11 Mbit / sec . Η ταχύτητα αυτή είναι ονομαστική. Η πραγματική ταχύτητα είναι περίπου η μισή. Όταν η απόσταση είναι μεγάλη ή υπάρχει θόρυβος και παρεμβολές, η ονομαστική ταχύτητα μπορεί να πέσει στα 5.5 , 2 και 1 Mbit / sec .
• Τί υπηρεσίες προσφέρονται στο Ασύρματο Δίκτυο Σιδηροκάστρου;
Το Δίκτυο προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τα μέλη του θα χρησιμοποιούν VoIP , videoconference , file sharing , on - line gaming , audio & video streaming , e - mail , IRC .
• Θα έχω Internet μέσα από το Ασύρματο Δίκτυο Σιδηροκάστρου;
Γενικά όχι. Υπάρχουν κάποιοι χρήστες που προσφέρουν σύνδεση στο Internet , αλλά αυτό είναι στη διακριτική τους ευχέρεια.
Είναι δυνατόν να γίνει κοινή χρήση κάποιας BroadBand γραμμής από μέλη του Δικτύου , αλλά αυτό πρέπει να γίνει με δική τους πρωτοβουλία. Το Ασύρματο Δίκτυο Σιδηροκάστρου προσφέρει τη διασύνδεση μεταξύ των χρηστών και δεν μπορεί να αποκλείσει την χρήση αυτής της δυνατότητας από τους χρήστες του για να μοιράσουνε πχ μια γραμμή DSL .
Σ' αυτήν την περίπτωση το κόστος για πρόσβαση στο Internet εξαρτάται από τα άτομα που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Όσοι περισσότεροι τόσο μικρότερο το κόστος. Το κόστος αυτό είναι περίπου 20€ το μήνα χωρίς περιορισμούς στην διάρκεια χρήσης και το βασικότερο χωρίς έξτρα κόστος (άλλη συνδρομή, μονάδες ΟΤΕ, χρήση τηλεφωνικής γραμμής κτλ).
• Yπάρχει ασφάλεια κατά τον διαμοιρασμό δεδομένων μέσω του ΑΔΣ;
Το ΑΔΣ δεν χρησιμοποιεί μηχανισμούς ασφαλείας. Όπως άλλωστε και το Internet . Είναι ευθύνη του χρήστη να ασφαλίσει τα δεδομένα του κατά την μεταφορά. Υπάρχουν λύσεις για ασφαλή μεταφορά δεδομένων πάνω από ανασφαλή μέσα σε επίπεδο IP ( VPN , IPsec , AES ) και σε επίπεδο εφαρμογών ( SSL , SSH , PGP ).
Sidirokastro Wireless Network
www.sidnet.gr